Gids

Het Diepenring Kompas is een zwerftocht langs het water op zoek naar motivatie en magie. Heb je meer houvast nodig, gebruik dan onderstaande stadswandeling. De Gids voert je langs 14 van de 32 bestemmingen met het NS Station als start en finish. De betreffende verhalen en levensvragen van Aletta Jacobs, Wubbo Ockels, Janine Abbring, Arjen Lubach, Bono, Beyoncé e.v.a. vind je op de papieren plattegrond van het Diepenring Kompas (bestellen).

We beginnen op het Stationsplein, met onze rug naar het NS Station. Links staat het beeld van het Peerd van Ome Loeks en voor je ligt de Diepenring. Aan de overkant zie je Villa Heymans en Huize Tavenier. Het zijn onze eerste twee bestemmingen. We steken de Stationsweg over via het zebrapad, betreden de stad via de blauwe poort van architect Alessandro Mendini, passeren zijn Groninger Museum en slaan op de Ubbo Emmiussingel linksaf.

Gerard Heymans

Geertruida Tavenier

N.B. De verhalen en levensvragen vind je op de papieren plattegrond van het Diepenring Kompas.

We lopen door naar het Emmaplein, steken deze over, slaan linksaf naar de Emmabrug, slaan bij de Stationsweg rechtsaf, passeren de Zuiderhaven, slaan bij het sluisje rechtsaf en vervolgen de weg over de Sluiskade totdat we goed zicht hebben op boothuis De Hunze.

Wubbo Ockels

Via de Pottebakkersrijge lopen we naar de A-brug, steken deze over en slaan linksaf naar het Hoge der A om halverwege rechtsaf te slaan en de Turftorenstraat in te lopen (waarbij we de Diepenring tijdelijk verlaten).

Aletta Jacobs

We gaan via De Laan (achter het Harmoniecomplex) door naar de Gasthuisstraat en stoppen voor het Jacob en Annagasthuis.

Geert Boomgaard

We vervolgen de weg naar de Noorderhaven. Terug aan de Diepenring slaan we rechtsaf en lopen naar de Kijk in ’t Jat-brug, die we oversteken om via het Lopende Diep bij het Guyotplein uit te komen.

Janine Abbring en Arjen Lubach

Kim Feenstra

Via de Ossenmarkt en de Spilsluizen komen we bij de Maagdenbrug. We steken deze over en lopen we via de Turfsingel naar de Prinsentuin die we betreden via de houten poort. Achter in de tuin zien we het Prinsenhof (de ingang van het gelijknamige hotel is aan het Martinikerkhof).

Beyoncé

Ede Staal

We vervolgen onze weg over de Turfsingel, passeren het Turfeiland (aan onze linkerhand) waarna we (eveneens links) aan de overkant de Schouwburg zien liggen.

Freek de Jonge en Hella Asser

Arjen Robben

Via de Turfsingel lopen we door naar het Schuitendiep, slaan rechtsaf de Poelestraat in, en nemen de tweede links naar de Peperstraat tot we bij het Sint Geertruidsgasthuis komen. Via de houten poort gaan we naar binnen.

Albert en Berneer Solleder

Via de uitgang aan de zuidkant dalen we (met een stenen trap) af naar het Gedempte Kattendiep. Hier steken we door naar de Steentilstraat, slaan rechtsaf naar de Kleine Steentilstraat, en passeren in het verlengde de Kleine Molenstraat en de Trompstraat. We houden stil bij het hoekpand aan de Radesingel.

Pim Fortuyn

Via Radesingel, Heresingel en Hereplein vervolgen we onze wandeling westwaarts tot we uitkomen bij het Groninger Museum als onze laatste bestemming.

Anton Corbijn en Bono

We steken over naar het Stationsplein waar we opgewacht worden door Ome Loeks en zijn Peerd. Hier eindigt onze wandeling. Kijk nog eens om. Bedenk wat je de Diepenring meeneemt en wat je hier achter wil laten. Tot ziens.

www.diepenringkompas.nl
www.facebook.com/diepenringkompas
www.instagram.com/diepenring

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. We hebben slechts een klein gedeelte bestreken van de diepenring, genoten van de smeuïge verhalen over Herman Brood, het statige huis van huisarts Belcampo, de woonplek van Fortuyn, het treurige verhaal van Hennie Bolhuis, de hoge flats van Rem Koolhaas. Een klein stukje stad waar onze vader zijn meubelzaken had, zo konden wij ook nog verhalen toevoegen over de Kosters gang, Steentilstraat 17 en de buren van Belcampo. Een heerlijke middag gehad!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *