Het Diepenring Kompas is vanaf vandaag verkrijgbaar in een uitgebreide tweede editie. Naast de originele plattegrond met levensverhalen voor een wandeling langs 32 inspiratiebronnen aan de Groninger grachten, bevat het 8 volledig nieuwe verhalen en een praatplaat om samen met anderen je eigen koers in leven en werk te verdiepen. En meer!
Verdieping
De eerste editie van het Diepenring Kompas is uitverkocht. Vanwege de aanhoudende belangstelling moest er een nieuwe komen. Het bleek een goede aanleiding om het van nog meer inspiratie te voorzien.
Gebleven is de loop-en-praat plattegrond met 32 verhalen en vragen over even zovele inspiratiebronnen aan de magische Diepenring, van Aletta Jacobs tot Wubbo Ockels, van Janine Abbring tot Arjen Robben en Ede Staal.
Toegevoegd zijn 8 nieuwe verhalen en vragen rond sociaal werkers, maatschappelijk ondernemers, levenskunstenaars en andere inspiratiebronnen aan de Diepenring. Van verhalenverteller Willem de Ridder in het oude Groninger Museum tot vader en dochter (Hong en Nhung) Dam op de Ebbingebrug, en van de improvisatie in Brouwerij Martinus tot de bezieling van de gebroeders Riemer in Dudok aan het Diep. Raadpleeg de Bronnen op de website voor een volledig overzicht.
Nieuw is de voorproef van een persoonlijke zoektocht naar Joodse, Roma, Sinti, Molukse, Turkse en andere mensen Tussen de barakken van Westerbork, die via goochelaar Ali Ben Libi en café Land van Belofte op wonderlijke wijze ook weer aan de Diepenring uitkomt.
Gebleven zijn de windrichtingen van het kompas. Nieuw is de expliciete koppeling met de vier vaardigheden – denken, voelen, willen en doen – die bij voldoende afwisseling, bijdragen aan een stevige koers.
Nieuw is de praatplaat Mijn Kompas om persoonlijke vaardigheden en drijfveren mee in kaart te brengen, en samen met levenslessen uit de positieve psychologie in te zetten voor een bijgestelde of nieuwe, maar in ieder geval bewuste koers in leven en werk.
Geschiedenis
Paul Passchier (Den Haag, 1964) kwam in 1982 voor de liefde en een studie Economie naar Groningen. Hier ontdekte hij de eeuwenoude wandelroutine die onder Stadjers als het rondje Diepenring bekend staat. Samen met de frisse neus, de gezonde beweging, de gesprekken op straat en het magische gevoel kwam het besef dat de Groninger grachtengordel veel sporen van menselijke bevlogenheid bevat.
Een verloren liefde, de overstap naar Psychologie, een baan als organisatieadviseur en een voortdurende onrust ‘of dit het nou was’ brachten hem ruim twintig jaar geleden tot het ontwikkelen van de Drijfverenwandeling, een energieke wandeling met een goed gesprek over koers in leven en werk, geïnspireerd door activiste en fietser Aletta Jacobs, voetballer en hardloper Arjen Robben, schrijver en wandelaar Belcampo, wetenschapper en fietser Ben Feringa, hardloper en ondernemer Haile Gebrselassie, programmamaker en yogabeoefenaar Janine Abbring, theatermaker en wandelaar Nhung Dam, duurzaamheidsprofessor en roeier Wubbo Ockels en vele andere inspiratiebronnen aan de Diepenring.
Met de Corona-lockdowns kwam een ondertussen bloeiende wandelpraktijk, inmiddels vanuit zijn eigen bureau Tweelinck, abrupt tot stilstand. Weer bracht de Diepenring inspiratie, ditmaal in de vorm van het Diepenring Kompas waarmee vrienden, families, studenten en collega’s hun eigen inspiratiewandeling kunnen vormgeven. Nu ruim drie jaar later is de eerste druk uitverkocht, en houdt de belangstelling aan, zowel van particulieren als organisaties (zoals Alfa-college, Gemeente, Provincie, Hanzehogeschool, Provincie, OM, RDW, RUG en UMCG) die het toepassen voor studentenintroductie, teamuitjes, organisatieontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.